Τραγική αύξηση θανάτων από ναρκωτικά στην Θεσσαλονίκη

Τραγική αύξηση θανάτων από ναρκωτικά στην Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 3497/26.08.08

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης


Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ραγδαία αύξηση των θανάτων χρηστών ναρκωτικών ουσιών στην Θεσσαλονίκη. Aπό την αρχή του έτους έχουν καταγραφή επισήμως 46 θάνατοι, που αποδίδονται στην χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ για το 2007 ο αριθμός των θυμάτων φθάνει τους 78 και για το 2006 τους 43 χρήστες.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα θανάτων από ναρκωτικά αυξάνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και σε συγκεκριμένες περιοχές οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι κυκλοφορούν «παρτίδες θανάτου» σχετικά με τις προσμίξεις των ουσιών που προμηθεύονται οι χρήστες.
Την ίδια στιγμή ο κατάλογος των εξαρτημένων χρηστών στην Θεσσαλονίκη που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να ενταχθούν σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ συνεχώς αυξάνεται. Το 2006 λειτουργούσαν στην Θεσσαλονίκη 4 μονάδες του ΟΚΑΝΑ και 600 άτομα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Το 2008, παρά του γεγονός ότι έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και η πέμπτη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η λίστα των εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονται σε αναμονή ξεπερνά τα 1000 άτομα.
Προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Αύξηση θανάτων στη Θεσσαλονίκη από χρήστες ναρκωτικών ουσιών» (Αρ. Πρ. 05-04-06)

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των μονάδων του ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης ή να αυξηθούν νέες μονάδες ΟΚΑΝΑ, ώστε να ενταχθούν περισσότερα εξαρτημένα άτομα σε προγράμματα απεξάρτησης;

Απαντήσεις Υπουργείων